slot 1 workshops 14:45-15:30

workshop 1

4WERK

Expertise delen = expertise vermenigvuldigen

Tim Vannieuwenhuyse - Directeur WAAK

Maatwerkbedrijven hebben een uniek ecosysteem waardoor ze duurzame tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogelijk maken. Ze werken hierbij op twee sporen: werk eenvoudiger en werkbaar maken én mensen sterker maken. Deze expertise willen ze ook delen, zowel met andere maatwerkbedrijven als met reguliere bedrijven, als één van de antwoorden op de krapte op de arbeidsmarkt.  Tijdens deze workshop verneem je meer over de specifieke expertise van maatwerkbedrijven en de manier waarop ze hun expertise willen delen.

workshop 2

VDAB i.s.m. sectorale opleidingsfondsen

Instroomprojecten: opleiden, begeleiden en toeleiden naar een job in de maakindustrie

John Devinck en Bart Pynket, VDAB West-Vlaanderen & Nico Acke, Greenyard Frozen NV

Hoe ziet de vraag- en aanbodzijde van de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen eruit?  Welke inspanningen levert VDAB ism met de sectorale opleidingsfondsen om werkzoekenden toe te leiden naar vacatures in de maakindustrie? Aansluitend getuigt Nicko Acke, personeelsverantwoordelijke van Greenyard Frozen NV, over hun ervaring met instroomprojecten.  Hij zet de voordelen en valkuilen op een rij en geeft een inkijk op hun bedrijfseigen aanpak in functie van instroom en duurzame tewerkstelling.

workshop 3

RTC & Constructie Bruynooghe

Hoe werk ik als bedrijf samen met Technisch Onderwijs

Ann Bulcaen, coördinator RTC & Kris Deforche, CFO Constructie Bruynooghe

Goed opgeleide technici met hands-on mentaliteit: een must voor uw bedrijf. Maar ook een zeldzaam goed. Ga daarom, ondersteund door het Regionaal Technologisch Centrum, voor de klik met technische scholen. Zodat jullie samen die marktklare profielen mogelijk ‘maken’. Kris Deforche van Constructie Bruynooghe getuigt hoe een goede samenwerking met het onderwijs kan met ondersteuning van RTC en technoboost.

workshop 4

Syntra West

Lerende Parken: CoSkills als dé tool voor co-sourcing

Bart Christiaens - Arteveldehogeschool & Sofie Van Loock - Syntra West/Skilliant  

Co-sourcing is een flexibiliteitsstrategie waarin werknemers flexibel kunnen ingezet worden. Met het ESF project ‘Lerende Parken’ gingen we met verschillende partners aan de slag in het bedrijventerrein Sappenleen in Poperinge. We creëerden er een netwerk van bedrijven, startten er een intensief HR-traject op en konden zo niet alleen de noden van de bedrijven achterhalen, maar ze ook vertalen naar een oplossingsgericht product. Het resultaat is een platform dat co-sourcing mogelijk maakt en hierbij ook de nodige juridische contracten levert. Wij brengen met CoSkills een verhaal van co-sourcing dat niet louter theoretisch blijft, maar ook de tools aanreikt om het in de praktijk om te zetten.

workshop 5

Azumuta

Hoe werkinstructies, audits en operator competenties eenvoudig beheren in een KMO omgeving

Batist Leman, oprichter en zaakvoerder Azumuta

Continue verbeteren en optimaliseren van het productieproces zijn een permanente uitdaging voor elk productiebedrijf.

Standaard werkinstructies zijn een belangrijke pijler binnen het LEAN concept. Welke best practices worden aangewend om werkinstructies, audits en operator competenties op een eenvoudige manier te beheren in een KMO omgeving.

 


slot 2 workshops 15:45-16:30

workshop 6

4WERK

Technologie helpt een handje

Gunther Bamelis - Algemeen Directeur 't Veer & Bart Neels - SEB engineer 4Werk

Door middel van technologische innovaties maken maatwerkbedrijven complex werk eenvoudiger. Tevens garanderen ze kwaliteit op ingewikkelde en korte series. De innovatieve tools worden ontwikkeld dankzij de kennis en nauwe samenwerking tussen experts uit kennisinstelllingen, overheid en bedrijven. Elke innovatie is flexibel inzetbaar voor verschillende projecten, zowel binnen de maatwerkbedrijven als binnen een reguliere productieomgeving.  Hoe de innovaties ook jouw productieproces kunnen versterken, ontdek je tijdens deze workshop.

workshop 7

TUA West & VIVES

Samenwerking met kennisinstellingen, de sleutel tot innovatie en unieke competenties

Marieke D’hoop - Open Innovatie TUA West & Heleen Maenhout - Dienst Onderwijsbeleid VIVES

In West-Vlaanderen kan je, verspreid over 20 campussen, maar liefst 120 verschillende richtingen volgen, 112 bachelors en graduaten en 8 masters. Dat is een heleboel kennis verzameld in 4 West-Vlaamse kennisinstellingen. Kennis die verder ontwikkeld wordt aan de hand van onderzoeksprojecten, maar eveneens samenwerkingen met bedrijven. Deze samenwerkingen komen in veel verschillende vormen en facetten voor en bieden elk een unieke meerwaarde aan. Zin om toegevoegde waarde voor jouw bedrijf te creëren?

workshop 8

VDAB i.s.m. sectorale opleidingsfondsen maakindustrie

Opleiden is het nieuwe rekruteren

Patrick Naeyaert, opleidingsmanager VDAB & Bart Den Tijn, Head of Operations Training Center UNILIN

De industrie 4.0 zal een impact hebben op de inhoud van vrijwel elke job, op alle niveaus. Zowel het gewenste niveau van digitale competenties neemt toe als ook het gewenste niveau van algemene vaardigheden komt hoger te liggen. Upgrading en omscholing worden centrale begrippen in het HR-beleid van de toekomst. Patrick Naeyaert, opleidingsmanager VDAB geeft een schets van de competenties van de toekomst in de maakindustrie. Aansluitend getuigt Bart Den Tijn, Head of Operations Training Center, over hoe ze bij UNILIN volop inzetten op opleiding en levenslang leren in Operations.

workshop 9

Voka West-Vlaanderen - Unizo West-Vlaanderen

Rekruteren over de grens

Tine Maes - Voka West-Vlaanderen & Brigitte Vandeleene - Unizo

Rekruteren van geschikte profielen over de grens: hoe pak ik het aan en welke ondersteuning bieden Voka en Unizo?  Tijdens deze workshop wordt de 'Gids rond grensarbeid' ontwikkeld in het kader van het project Grenzeloos Competent toegelicht door Unizo en krijgt u een demonstratie van de vernieuwde website www.vouseteslesbienvenus.eu van Voka die franstalige werkzoekenden in een paar muisklikken tot bij uw vacatures brengt. Tevens worden twee projecten voorgesteld die inzetten op economische migratie van technologische talenten uit de Afrikaanse regio's.