Presentator

Stefaan Kerger, Focus WTV

Het belang van horeca voor kusttoerisme

Bart Tommelein, Burgemeester van Oostende

Als burgemeester van badstad Oostende weet Bart Tommelein als geen ander hoe belangrijk horeca is als spil in de toeristische motor. Actuele problematieken zoals arbeidskrapte, hoge diversiteit, problemen met personeelsretentie vormen een reële bedreiging voor de sector. De burgemeester benadrukt hoe belangrijk het is als kuststad om de lokale horeca te ondersteunen zodat zij als goed geoliede machine een degelijke basis kunnen vormen voor een bloeiende toeristische trekpleister.

Een politieke kijk op een sector in nood

Sander Loones, voormalig Europees parlementslid

De Vlaamse regering wil ondernemerschap volop steunen, zeker ook in de horecasector. Naast de promotie op internationaal niveau van Vlaanderen als gastronomische topbestemming, is het natuurlijk ook belangrijk de horeceondernemers zelf zo goed mogelijk als overheid bij te staan. Sander Loones, voormalig Europees parlementslid en ook kort minister geeft een overzicht van de genomen maatregelen de voorbije legislatuur, en werpt ook een blik op de uitdagingen van vandaag en morgen. Niet in het minste denken we daarbij aan de arbeidskrapte.

De noden van de sector

Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen

In februari 2018 werd Matthias De Caluwe gekozen als nieuwe CEO van Horeca Vlaanderen. Hij nam zijn nieuwe functie op in april 2018. Eén jaar later kan hij al heel wat vertellen over het reilen en zeilen van de federatie. Op een creatieve en positieve manier zet hij de mooiste sector van het land en onze federatie verder in de markt. Matthias blinkt uit door zijn drive, dossierkennis, positivisme en zijn vaardigheid om te enthousiasmeren en mensen te verenigen. Er is enerzijds affiniteit met de sector en anderzijds een frisse blik van buitenaf. Hij heeft een zeer goed zicht op de uitdagingen van de sector en heeft draagkracht binnen het brede politieke landschap. Als nieuw gezicht van onze federatie lukt het hem om ook een link met de jongere horecaondernemers nog meer te versterken.